van tekst naar beeld: 6 tips

Een oud spreekwoord zegt al dat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden. Op internet is de verschuiving van woorden naar beelden goed merkbaar. Facebook geeft nu expliciet meer aandacht aan filmpjes op een profiel en bij de updates van LinkedIn kun je kiezen uit het delen van een foto, een video of een artikel.

Video solliciteren

Video’s zijn niet alleen in gebruik voor updates. De blogs hebben gezelschap gekregen van de vlogs. Ook bij werving en selectie wordt steeds meer gebruik gemaakt van beeld naast een traditionele vacatureteksten  en CV. Een filmpje van de afdeling waar de vacature is en aan de andere kant de vraag om een korte video pitch van jezelf in te sturen of te maken op de website van de organisatie.

6 tips om het zelf uit te proberen

Ben je niet gewend om je zelf op film te presenteren? Dat ben  ik ook niet nog niet echt. Ermee oefenen en voor de lol een aantal pitches opnemen helpt om er vertrouwd mee te raken.

Hier volgen een paar tips om het uit te proberen:

  1. Schrijf de tekst die je wilt zeggen uit, en oefen die voldoende hardop zodat je het kunt vertellen zonder voor te lezen.
  2. Houd het kort: in 1 minuut kun je veel zeggen
  3. Zet je camera / smartphone op een statief en vraag iemand anders om het te bedienen: het is prettiger als jij beweegt in beeld dan wanneer het beeld om je heen beweegt.
  4. Zoek een rustige achtergrond, doe een test filmpje en kijk of je er goed op staat: groeien er geen planten uit je hoofd, staan de kinderfoto’s niet hinderlijk in beeld, is je kleding de goede kleur, zit je haar zoals jij dat wilt etc.
  5. Zorg dat je verstaanbaar bent: praat rustig, duidelijk en goed gearticuleerd. Laat korte stiltes vallen.
  6. Enthousiasme mag; oefen net zo lang totdat het natuurlijk voelt op je verhaal voor de camera te doen. Het is misschien spannend om jezelf te filmen met als gevolg dat je stijf en verkrampt je verhaal doet. Een ontspannen praatje en plaatje is veel interessanter om naar te kijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *